Rabu

MENGORAK LANGKAH USAHAWAN

Sekarang aku memasuki fasa baru... membina rumah impian. Pada pertengahan Mei 2012, projek pertama akupun bermula. seperti yang kita ketahui nilai rumah pada zaman sekarang meningkat mendadak harganya. Setengah-setengah kawasan harganya melonjak sehingga berjuta-juta khususnya di bandaraya-bandaraya seperti Kuala Lumpur, Selangor dan banyak tempat lagi....

Walaupun begitu, permintaan terhadap rumah yang menjadi keperluan asas yang penting ini terus rancak dan sentiasa mendapat permintaan yang tinggi. Setiap manusia yang hidup di muka bumi Allah ini ingin memiliki rumah sendiri. Biarpun sekecil mana sekalipun.... memiliki rumah sendiri adalah impian dalam hidup ini.
Ada beberapa kaedah untuk seseorang  itu untuk memiliki sebuah rumah idaman. Ada yang tidak mahu memeningkan kepada.... lebih suka membeli terus dari pemaju yang harga sememangnya amat tinggi berbanding nilai rumah itu sendiri. Ada yang rela menyerahkan bulat-bulat kepada kontraktor biarpun harganya boleh dikatakan tinggi dan kualitinya belum tentu memuaskan hati. Ada juga yang lebih gemar membina sendiri dengan memaksa diri meluangkan masa yang lebih untuk mencari keperluan-keperluan dan bahan-bahan binaan namun merasa puas dengan perbelanjaan dapat dijimatkan berbanding pilihan-pilihan di atas. Dengan kata lain, kitaperlu mencari tukang yang berkualiti dengan harga yang munasbah dan terpaksa membeli bahan keperluan perumahan sendiri. 

Ada juga beberapa orang rakan-rakan yang mengambil pendekatan baru jika tidak mampu untuk melakukan sendiri iaitu menyerahkan kepada individu yang arif dan boleh dipercayai untuk menguruskan proses pembinaan rumah mereka, di mana mereka akan memberi sedikit saguhati selepas kerja-kerja siap sepenuhnya. Sagu hati yang diberikan tidaklah seperti kita mengambil dan membayar kepada kolsultan yang sememangnya mahal dan hanya "orang-orang berada" sahaja yang mampu.

Secara asasnya harga membina sesebuah rumah boleh dipecahkan kepada tiga perkara iaitu:-
  1. kos bahan binaan
  2. upah pekerja
  3. keuntungan kontraktor
Jika kos binaan sesebuah rumah dianggarkan RM 90,000.00 maka keuntungan yang diperolehi oleh kontraktor adalah RM 30 ribu. Bayangkan duit sebanyak ini sebenarnya adalah duit anda jika anda mengurus sendiri pembinaan rumah anda dan duit yang anda perlukan bagi membina dan menyiapkan rumah anda adalah cuma RM 60 ribu sahaja.

Dari pengalaman, kaedah terakhir ini lebih menguntungkan kepada mereka yang tidak ingin memeningkan kepala namun dapat memiliki sebuah rumah idaman yang lebih luas dan besar berbanding dengan kaedah membeli terus dari pemaju atau menyerahkan sepenuhnya kepada kontraktor. Keuntungannya mencapai sehingga 20% - 30% daripada kos rumah. Bayangkan jika anggaran kasar sebuah rumah yang diserahkan kepada kontraktor ialah RM200 000, kita akan mendapat paling kurang keuntungannya sekitar RM40 000. Dan jika kita memberikan sedikit ganjaran antara 0.5% - 1% daripada harga rumah, kita masih mendapat keuntungan..... paling sedikit RM30 000. 

Jadi, fikir-fikirkanlah mana yang terbaik untuk anda!... 

Berdasarkan kepada pengalaman membina rumah ini juga, aku memulakan langkah untuk membantu rakan-rakan dalam urusan membina rumah. Moga pengalaman aku ini dapat dikongsikan dengan rakan-rakan yang berminat. Oleh itu, kepada rakan-rakan yang ingin membina rumah untuk kediaman, bolehlah mnghubungi aku di no tel... 013-9832542 untuk menguruskannya ataupun untuk mendapatkan bantuan. InsyaAllah, aku sudi untuk memberikan bantuan sekadar yang termampu,


DIN DUNGUN
013-9832542


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

TQVM